Više od loga

Moderni marketing gurui umiju reći da je „brend više od loga“

Home » Više od loga

Moderni marketing gurui umiju reći da je „brend više od loga“.

I onima koji nisu čuli za Džerija Vesta i bili upoznati sa njegovim impresivnim košarkaškim opusom, posredno je morao da bude poznat, kao čovjek čija silueta je, još od 1969. godine, ovjekovječena u logu NBA lige. Činjenica je to koja će samom Vestu u 21. vijeku, u eri rasne osvješćenosti, postati teret: sam će više puta predlagati da ga u ulozi zaštitnog znaka zamijene figure Majkla Džordana ili Kobija Brajanta.

Ali, malo ko je u NBA karavanu bio toliko zaslužan da mu lik bude prva asocijacija na najjače košarkaško takmičenje planete.

Eto, i sam Džordan, koji se s pravom smatra najvećim košarkašem ikada, proveo je dvije decenije (1984-2003) na parketu kao prva zvijezda liga; kao šef košarkaških operacija i kasniji vlasnik Šarlota nije ostavio trag.

A juče preminuli Džeri Vest je otkada su ga 1960. draftovali Lejkersi, više od šest decenije ostavljao tragove širom i uzduž NBA lige, najprije kao igrač – koji je u svakoj od 14 svojih sezona bio Ol-star – pa trener, skaut, izvršni direktor Lejkersa i jedan od tvoraca Šoutajma, možda i ključni dio šampionskog projekta Golden Stejta, generalni menadžer Memfisa,  te savjetnik Klipersa; čovjek čija riječ i savjet imaju posebnu težinu, čija su energija i takmičarska oštrina zarazni.

Zato je bio mnogo više od loga: spona među generacijama – igrao je sa Čemberlenom, protiv Rasela, radio sa Džabarom, Medžikom, Vortijem, Šejkilom, Brajantom, Karijem, Tompsonom, Durentom, Kavajem i Džordžom, bio, draftovanjem Divca, jedan od pionira povezivanja evropske sa američkom košarkom – dobri duh i istorija NBA lige.

„Doživio sam mnogo toga u životu“, kazao je jednom. „Doživio sam dosta pobjeda, ali i dosta vremena u kojima ste na probi. Mislim da kada ste na probi, stvarno saznate od čega ste napravljeni.“

Džeri Vest je bio napravljen od najfinijeg šampionskog platna.

Sve NBA titule Džerija Vesta

Kao igrač:

1972 (Lejkersi)

Kao operativac:

1980, 1982, 1985, 1987, 1988, 2000 (Lejkersi), 2015, 2017 (Golden Stejt)

Promo volcano
© Copyright Volcano promocije