Top 5 pobjeda crnogorskih klubova u Evropi

Home » Top 5 pobjeda crnogorskih klubova u Evropi

buducnost

buducnost

Top 5 pobjeda crnogorskih klubova u Evropi

1. OFK Petrovac – Anortozis 3:1 (Nikšić, 23. jul 2009, revanš 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope)

Na jesen 2009. Anortozis je igrao u grupnoj fazi LŠ. Nepunu godinu kasnije, na putu ka LE mu se ispriječio Petrovac, koji je nakon produžetaka proslavio najznačajniju pobjedu u klupskoj istoriji i postao prvi crnogorski klub učesnik treće runde kvalifikacija za neko evropsko takmičenje.

2. Zeta – Sarajevo 1:0 (Podgorica, 9. avgust 2012, revanš 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope)

Do danas najveći uspjeh crnogorskih klubova u Evropi i jedini plasman u plej-of rundu kvalifikacija za kontinentalne kupove obezbijedio je Goran Burzanović golom u 9. minutu podgoričkog revanša.

titograd

titograd

3. Senica – Mladost/OFK Titograd (Senica, 25. jul 2013, revanš 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope)

Svojih 15 minuta u slave u Evropi imao je i OFK Titograd (tada – Mladost), koji je nakon mađarskog Videotona u uvodnom, izbacio i slovačku Senicu u drugom kolu kvalifikacija za LE i zakazao duel sa budućim osvajačem takmičenja Seviljom.

4. Sutjeska – Slovan 4:3 (penalima, u regularnom dijelu 1:1, Nikšić, 17. jul 2019, 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona)

Nikšićani su bili potpuni autsajderi u duelima sa ambicioznim slovačkim prvakom, ali su hrabrom igrom, uz dva gola postignuta u sudijskom dodatku i prvog i drugog meča, izborili pravo da se preko jedanaestaraca nađu u drugom pretkolu LŠ. I, uzgred, postanu prvi crnogorski tim još od 2010. koji je preskočio jednu prepreku u ovom takmičenju.

 

5. Astana – Budućnost 0:1 (Almati, 17. septembar 2020, 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope)

Imala je Budućnost i zvučnijih pobjeda (nad La Korunjom 2:1, Gentom 2:0, Slaskom u gostima 1:0…), ali su sve bile pirovog karaktera. Pet uzastopnih sezona Astana je igrala u grupnoj fazi evro kupova (jednu u LŠ i četiri u LE), a niz joj je prekinuo Vasilije Terzić, golom u 25. minutu jedinog meča dva rivala.

Promo volcano
© Copyright Volcano promocije