10 interesantih činjenica o Golden Stejtu i Boston Seltiksima

Home » 10 interesantih činjenica o Golden Stejtu i Boston Seltiksima
  • Golden Stejt i Boston su među osam franšiza koje su odigrale sve NBA sezone, počev od prve, 1949. godine. Seltiksi nisu mijenjali ni ime ni grad. Voriorsi su do 1962. bili smješteni u Filadelfiji, zatim u San Francisku do 1971, kada su prešli u Ouklend. Prije tri godine, vratili su se u San Francisko.
  • Golden Stejt i Boston su međusobno odigrali četiri plej-of serije. Voriorsi ne znaju za konačan trijumf: 1958, 1960. i 1962. Seltiksi su bili bolji u finalu Istoka, dok su 1964. slavili u borbama za titulu.

  • NBA finale 1964. donijelo je prvi okršaj za prsten između legendarnih centara Bila Rasela (Seltiks) i Vilta Čemberlena (Voriors). Iako je Čemberlen bio nadmoćan, radovao se Rasel, čiji Seltiksi su trijumfovali u pet mečeva (4:1).

  • Četrnaest učesnika NBA finala 1964. između Bostona i Golden Stejta uvršteni su kasnije u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu.

Oba trenera: Ojerbah, Hanum.

Sedmorica košarkaša Seltiksa: Havliček, Hajnson, Rasel, K. C. Džons, Sem Džons, Remzi, Lovlet

Trojica Voriorsa: Čemberlen, Rodžers, Tarmond.

Sudije: Rudolf i Strom.

Treneri

  • Treneri dva kluba Stiv Ker (Golden Stejt) i Ime Udoka (Boston) su nekadašnji igrači San Antonija. Ker je nastupao za Spurse od 1998. do 2001. i u sezoni 2002/3, posljednjoj u karijeri. Udoka je bio član tima iz Teksasa od 2007. do 2009. i u sezoni 2010/1.

I Ker i Udoka su obavljali ulogu pomoćnika Grega Popoviča, koji im je ranije bio trener u San Antoniju. Ker je bio dio stručnog štaba američke reprezentacije koja je prošlog ljeta osvojila zlato na OI u Tokiju, dok je Udoka asistirao trenerskom velikanu u Spursima od 2012. do 2019.

  • Ukoliko pobijede u finalu, Seltiksi će se osamiti na vrhu liste najuspješnijih NBA franšiza. Trenutno imaju 17 titula, koliko i Lejkersi.

  • Ukoliko pobijede u finalu, Voriorsi će se osamiti na trećem mjestu liste najuspješnijih NBA franšiza. Trenutno imaju 6 titula, koliko i Bulsi.
  • Ukoliko Seltiksi pobijede u finalu, Ime Udoka će postati deseti trener u NBA istoriji koji je osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni. Trojica su to uspjela u 21. vijeku: Tajron Lu (Klivlend, 2016), Nik Nurs (Toronto, 2019) i – Stiv Ker (Golden Stejt, 2015).
  • Drejmond Grin (Golden Stejt) i Džejson Tejtum (Boston) bili su saigrači u američkoj reprezentaciji koja je prošlog ljeta u Tokiju osvojila olimpijsko zlato.
  • Nijedan igrač sadašnjeg tima Seltiksa nema šampionski prsten. Petorica igrača Voriorsa imaju: Kari, Grin, Tompson, Igoudala i Luni.

Ko je, od ova dva tima tvoj favorit?

Pratite aktuelna sportska dešavnja na našem sajtu i instagram profilu.

Promo volcano
© Copyright Volcano promocije