Majkl Džordan

Home » Majkl Džordan

Za sportiste je danas jednostavno da pronađu put do tradicionalnih medija: dovoljno je da se oglase na društvenim mrežama i za tili čas će njihove riječi biti prenijete.

Sredinom posljednje decenije 20. vijeka ni izbliza nije bilo tako: internet je bio u povoju, e-mail još nedovoljno istraženo područje, a Mark Cukerberg imao 11 godina.

Zato je Majkl Džordan koristio faks kako bi tog 18. marta 1995. godine, preko svog agenta, medijima odaslao dugo iščekivanu poruku, sastavljenu samo od dvije riječi:

„Vraćam se.“

Košarkaški se penzionisao u oktobru 1993. godine – ispostaviće se privremeno – nakon tri uzastopne titule NBA šampiona i naslova MVP-ja finala, koje su mu ispraznile baterije.

Nastojao je da ih napuni kockanjem, golfom i igranjem bejzbola, nastupajući u nižoj ligi za Birmingem Baronse, razvojni tim Čikago Vajt Soksa. Ali, ni u čemu se nije pronalazio. Stvoren je za košarku.

Kao što je prodrmao sportsku planetu objavljivanjem povlačenja, tako je izazvao intenzivniji potres javljajući da se vraća.

Već 19. marta 1995 – prije tačno 25 godina – zauzeo je svoje mjesto u sastavu Čikago Bulsa, koji je do tada imao učinak 34-31,  na gostovanju Indijana Pejsersima. Ubacio je 19 poena, dodao po 6 asistencija i skokova, što nije bilo dovoljno njegovom timu da izbjegne poraz 103:93.

Došao je prekasno da bi izvukao sezonu Bulsa: bivši šampion je nakon 47 pobjeda i 35 poraza kao peti na Istoku ušao u plej-of. U prvom kolu izbacio je Šarlot, da bi potom bio poražen od Orlanda, predvođenog nadolazećom silom u reketu, Šejkilom O`Nilom…

Džordanov uticaj doći će do izražaja već u narednoj takmičarskoj godini (1995/1996),  u kojoj su „bikovi“ postavili rekord regularnog dijela sa skorom 72-10, a onda, uz samo tri poraza u 18 mečeva doigravanja, superiorno osvojili prstenje. I djelovalo je da 33-godišnjak rođen u Njujorku igra basket svog života.

Do novog „zbogom“ najboljeg košarkaša ikada, koje je uslijedilo u januaru 1999, Bulsi su još dva puta podigli NBA pehar…

U septembru 2001. Njegovo Leteće Veličanstvo se još jednom vratio na parket, sada u dresu Vašingtona, zadržavši se dvije sezone, ali uprkos i dalje zavidnim brojkama, to više nije bilo to…

Promo volcano
© Copyright Volcano promocije